Mot denna bakgrund uppmuntrar den sydkoreanska publiken fotbollskläder barn med namn Nordkoreas varje peka på bollen

Australien flyttade till randen av världscupkvalificeringen onsdag då Sydkorea gjorde ett sista gängmål för att krossa nordkoreanska drömmar i en match som överskuggades av politiska spänningar.

Australien kämpade till en 2-0 seger över Uzbekistan här för att förbli obesegrad i sina fem matcher och återfå topplass i Asian Group A med 13 poäng.

De skulle ha blivit den första nationen för att Brasilien VM tröja 2018 kvalificera sig till finalen om rivalerna Bahrain och Qatar spelade ut en rutt, men Bahrainerna kantade sina golfgrannar 1-0 i Manama för att göra Pim Verbeeks Socceroos vänta lite längre för att säkerställa kvalifikation.

Japan, som hade en kväll på onsdag, är heta favoriter att gå med i Australien från gruppen med 11 poäng från sina fem matcher.

Australiens mål var lång tid efter en platt första halvlek men en strejk från ersättare Josh Kennedy och straff från Harry Kewell inom de sista 25 minuterna höll dem på rätt spår.

”Jag är väldigt nöjd med 2-0 vinsten,” säger Verbeek. ”Vi hade en svår första halvlek men jag tror att andra halvleken vi spelade snabbare, snabbare och med högre bollhastighet.”

I Seoul såg Nordkorea tillräckligt för att tjäna en poäng för att hålla dem på toppen av Grupp B men Kim Chi-Woo gav Syden en värdefull seger med ett 88: e minutsmål.

Det lämnar Sydkorea som leder gruppen på 11 poäng till Nordens 10, och med ett spel i handen.

Vinnaren betyder Saudiarabien måste slå Förenade Arabemiraten hemma senare onsdag för att hålla kontakten. Saudierna har sju poäng och Iran har sex.

Endast de två bästa från varje grupp kvalificeras, med de tredje placerade lagen som spelar för rätten att träffa Nya Zeeland för den femte kaj som är tillgänglig.

Matchen i Seoul, bara den andra FIFA-sanktionerade matchen mellan dem på sydkoreansk mark, spelades med spänningar högt mellan de två länderna före en raketlansering av kommunistiska norra.

Norden säger att den planerar att avfyra en raket för att starta en satellit för fredlig rymdforskning mellan 4-8 april, men USA, Japan och Sydkorea hävdar att det är ett förevändande för att testa sin Taepodong-2-missil.

Mot denna bakgrund uppmuntrar den sydkoreanska publiken fotbollskläder barn med namn Nordkoreas varje peka på bollen, gnider salt i sina sår när ersättare Kims krusande, vänsterfotfrikopplare hittade baksidan av nätet.

”Detta var ett stort hinder för oss att övervinna,” sade Sydkoreas coach Huh Jung-Moo.

”Spelarna visade stora koncentrationer och vi försökte attackera och det var därför som kunde vinna segern.”

I Sydney bleknade Uzbeks i andra halvlek som de kände effekterna av deras långa flygning.

De hade nästan en drömstart när stridaren Farhod Tadjivev sprung på en boll men hans skott gick över Mark Schwarzer och vid.

Australien hade en ännu bättre chans sex minuter senare när Mark Bresciano hittades av Scott McDonald bara för att skjuta rakt på målvakten Ignatiy Nesterov.

Verbeek tog på Kennedy för McDonald och genombrottet kom i 66: e minuten med den tuffa Karlsruhe-anfallaren på väg hem ett Bresciano-kors.

Matchen svängde avgörande mot hemmalaget när Hull Citys Richard Garica slogs ner i kanten och Kewell gjorde en omställning.

I Manama var Bahrain seger säkrat av anfallaren Fouzi Aaish som gjorde det viktiga målet i 52: e minuten från en frispark. Bahrain är nu tredje i Grupp A-bordet med sju poäng.