JUST NU – PÅ FD: Bara försvann från Djurgården – försöker börja om

I slutet av oktober fick Wilhelm Loeper ta emot pris som årets junior i Djurgården när a-laget mötte Jönköpings Södra på Tele2 Arena.

Några dagar senare berättade ytterbacken för FD att han drömde om ett a-lagskontrakt med Djurgården och att han hade en dialog med sportchefen Bosse Andersson.

Men trots att den egenfostrade spelaren var med på a-lagets träningsläger i Portugal förra vintern, kontinuerligt tränade med tränaren Özcan Melkemichels mannar ute på Kaknäs och var lagkapten i U21-laget som vann guld i höstas blev det inget a-lagskontrakt.

I stället kritade 19-åringen i januari på ett tvåårskontrakt med Arameisk-Syrianska, hemmahörande i division 1. Varför Loeper inte erbjöds något a-lagskontrakt vet ytterbacken inte.

– Det är svårt för mig att svara på. Jag var uppe och tränade med a-laget i nästan ett år. Jag var sugen på att spela riktig a-lagsfotboll, men jag kom inte riktigt överens med Djurgården om hur det skulle gå till. Det var lite struligt. Jag hade en dialog med min agent och min pappa och beslutade mig för Arameisk-Syrianska. De ville ju ha mig. Jag fick åka dit och testa. Det kändes bra, ett skönt lag och det är ju ganska nära också, vilket är rätt viktigt. Jag tror att jag har stora möjligheter till att spela mycket och verkligen bidra. Det här är inget beslut som jag ångrar, konstaterar Loeper för FotbollDirekt.se.

Hur känner du inför att spela i division 1? Tycker du egentligen att du ska spela högre upp i seriesystemet?

– Jag personligen känner att jag kan spela på en högre nivå, men division 1 är ändå bra för mig eftersom jag tror att jag kommer få mycket speltid där. Bättre att vara en startspelare i division 1 än en truppspelare i superettan.

Djurgården har varit dåliga på att lyfta upp egna talanger i a-laget. Simon Tibbling och Emil Bergström kom ursprungligen från Brommapojkarna och just BP är en klubb som Djurgården plockat många talanger ifrån. Tre av fyra ytterbackar i Blårändernas trupp, positionen som Loeper konkurrerade om, är unga spelare hämtade från Brommapojkarna (Felix Beijmo, Jonathan Augustinsson och Matteo Catenacci). Dessutom finns Jacob Une Larsson, Jesper Karlström, Besard Sabovic och Hampus Finndell i Djurgårdens a-lag, även de unga spelare som samtliga är inhämtade från BP.

– Det är inte många ungdomsspelare som fått chansen i Djurgårdens a-lag. Jag ska inte lägga mig i den diskussionen, men det är klart att det är tråkigt. Jag har spelat i Djurgården hela mitt liv och det är tråkigt att det är aldrig är någon spelare som går hela vägen. De värvar nästan alltid in från andra klubbar, typ BP. Det är tråkigt för akademin vars syfte är att få fram egna spelare till a-laget. Sedan har jag inget ont mot spelarna från BP, de är jättebra, säger Loeper.

Är du arg på Djurgården?

– Nja, det är ju min klubb. Jag har spelat där sedan jag var sex år gammal. Mitt mål är att komma tillbaka. Gör jag det bra under vårsäsongen och någon spelare blir såld, ja då kanske chansen dyker upp. Mitt mål är att spela i allsvenskan, det är därför som jag spelar. Jag vill komma tillbaka till Djurgården för det är klubben som jag älskar och brinner för.

Du är med andra ord inte ledsen för att det blev som det blev?

– Så klart lite ledsen, men det gäller bara att vara positiv och göra det bästa av situationen. Man kan inte gå runt och klaga.

I Arameisk-Syrianska finns flera spelare med koppling till Djurgården. Bröderna Cosic, Kristijan och Marijan, Nahir Oyal och Alexandar Mutic har alla spelat i den blårandiga dressen. Den sistnämnde skrev också i vintras på för division 1-klubben efter att inte ha erbjudits något a-lagskontrakt med Djurgården. Dessutom är en viss Louay ”Lolo” Chanko tränare i klubben och Wilhelm Loeper har bara gott att säga om den tidigare Djurgården, Malmö och Hammarbyspelaren.

– Han är fantastisk. Det känns grymt. Han har gjort otroliga framgångar som spelare i Sverige och det är jävligt stort att ha en sådan erfaren spelare som tränare. Det är bara att suga in det som han säger. Han är en bra tränare. Han har koll på grejerna och det känns jättebra, avslutar Loeper.

Välkommen att följa vår blogg för att få mer nyheter om billiga fotbollströjor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *